Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 θα διεξαχθούν σε ένα τοπίο – πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και αυτοδιοικητικό – που η χώρα, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει γνωρίσει ούτε και μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Σε αυτό το τοπίο ο Δήμος μας καλείται να ανατρέψει τις αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», τις πληγές που προκάλεσαν οι λάθος χειρισμοί των κυβερνώντων – τοπικών και κυβερνητικών – να τις θεραπεύσει και να μετατραπεί σε τόπο ανάπτυξης, προόδου κι ευημερίας για το σύνολο των πολιτών του.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Άνθρωποι με ατόφια αγάπη για την πόλη και τα χωριά μας. Άνθρωποι που αγαπούν τη δημιουργία και το ωραίο,  άνθρωποι που ονειρεύονται την ευημερία του τόπου που θα ζήσουν οι ίδιοι, αλλά και τα παιδιά τους. Άνθρωποι που γνωρίζουν και τιμούν την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας τους, που σέβονται κι αγαπούν την ομορφιά αυτής της γης που τους γέννησε και τους φιλοξενεί. Άνθρωποι των τεχνών, των γραμμάτων, των επιστημών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Της αλληλεγγύης, της δράσης, των ανατρεπτικών ιδεών ακόμη και της επανάστασης αν αυτή καταστεί αναγκαία για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων αυτού του τόπου και των πολιτών του.

Άνθρωποι που οραματίζονται και που ξέρουν πώς να υλοποιήσουν τα οράματά τους.

Είμαστε εσείς που θέλετε το καλύτερο.

Εσείς που θα συμμετάσχετε στη διακυβέρνηση της πόλης, των κωμοπόλεων και των χωριών μας.

Του Δήμου της Ιερής πόλης του Μεσολογγίου.

ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ

 1. Έναν Δήμο που να εργάζεται με συνέπεια για να βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη.
 2. Βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων ανεξαιρέτως των πολιτών του Δήμου μας.
 3. Εφαρμογή ουσιαστικής Δημοτικής κοινωνικής πολιτικής και στήριξη όλων των ευπαθών ομάδων. Κανείς συμπολίτης μας χωρίς τροφή, νερό, στέγη, ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς τη βασική ιατρική περίθαλψη, χωρίς πρόσβαση στην παιδεία εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας.
 4. Διαφύλαξη κάθε δημόσιου χώρου – ιδιαίτερα του περιβάλλοντος και του φυσικού μας πλούτου – από κάθε κακόβουλη επιχειρηματική ενέργεια, αλλά και ταυτόχρονα ανάπτυξη και αναβάθμισή του, αξιοποιώντας κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία που αποβλέπει στο συμφέρον και την ευημερία του κοινωνικού συνόλου, με σεβασμό στο περιβάλλον και στις ιδιαιτερότητες του τόπου.
 5. Αποτελεσματική, συνολική κι όχι αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της μειονότητας των Ρομά.
 6. Υλοποίηση κάθε ριζοσπαστικής και καινοτόμας πρότασης που θα τονώσει την τοπική οικονομία, θα περιορίσει την ανεργία – ειδικά των νέων ανθρώπων – δίνοντας έμφαση στην παραγωγή και μεταποίηση προϊόντων, αλλά και στον τουρισμό στην κάθε του μορφή.
 7. Στήριξη της αγροτικής και αλιευτικής δραστηριότητας με τη βοήθεια συγκεκριμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
 8. Κάθε κοινότητα πρέπει να μπορεί να αυτοδιοικείται, να μπορεί να αντιμετωπίζει και να λύνει κάθε πρόβλημά της με τις δικές της δυνάμεις, αλλά και τη συνεργασία του μητροπολιτικού Δήμου. Επιβάλλεται λοιπόν να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην αποκέντρωση των εξουσιών του Δήμου και τη μεταφορά τους στις κοινότητες που τον αποτελούν.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ

 1. Αναγεννώντας τη Δημοκρατία. Η διακυβέρνηση του Δήμου θα είναι αποτέλεσμα Δημοκρατικών διαδικασιών, όπως οι λαϊκές συνελεύσεις και τα δημοτικά δημοψηφίσματα, που θα έχουν δεσμευτικό περιεχόμενο και χαρακτήρα για τη Δημοτική Αρχή. Δημοκρατία από το λαό, για το λαό.
 2. Συναποφασίζοντας το μέλλον μας. Το όραμα για την πόλη και την ενδοχώρα μας δεν θα είναι μια ακόμη στείρα ανακοίνωση δημαρχιακού προγράμματος, αλλά θα το διαμορφώσουμε όλοι μαζί. Για πρώτη φορά στο Δήμο μας το πρόγραμμα δράσεων της επόμενης πενταετίας θα διαμορφωθεί απ’ τις ιδέες των πολιτών, τις σκέψεις, τα οράματα και τις προτάσεις τους.
 3. Προασπίζοντας και προάγοντας την πόλη μας. Η Ιερή πόλη του Μεσολογγίου, η πόλη σύμβολο της Ελευθερίας και του άδολου Πατριωτισμού, θα απαιτήσει και θα διεκδικήσει το αυτονόητο: Σεβασμό απ’ την όποια κεντρική εξουσία και αποκατάστασή της ως τη σημαντικότερη πόλη της νεότερης Ιστορίας του Έθνους με ότι αυτό συνεπάγεται.
 4. Διεκδικώντας όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που μας ανήκουν δικαιωματικά,
  1. Τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού.
  2. Τις αλυκές του Μεσολογγίου.
  3. Το λιμάνι του Μεσολογγίου.
  4. Την περιουσία της ΚΕΔ.

τις οποίες θα αξιοποιήσουμε, θα διαχειριστούμε με διαφάνεια, αξιοκρατία και πάντοτε υπό τον κοινωνικό έλεγχο. Τον έλεγχο των πολιτών.

 • Επιβάλλοντας τη διαφάνεια στο σύνολο των λειτουργιών του Δήμου. Η εφαρμογή του Νόμου και η απόδοση του Δικαίου θα είναι ο μόνος γνώμονας των δράσεών μας ενάντια στη διαφθορά και στην άνομη χρήση των εξουσιών που παραχωρούν οι πολίτες στους αιρετούς.
 • Αποκεντρώνοντας τις εξουσίες του Δήμου. Ενισχύοντας τις τοπικές κοινότητες, δημιουργώντας δομές στήριξής τους, δικούς τους προϋπολογισμούς και τεχνικά προγράμματα που θα ανταποκρίνονται στις δικές τους ιδιαίτερες ανάγκες.
 • Αξιοποιώντας τα πλούτη της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Ιστορία, Πολιτισμός, Τουρισμός και το απαράμιλλου κάλλους φυσικό μας περιβάλλον, θα αποτελέσουν – με σεβασμό και συνολική προσέγγιση – τα κύρια όπλα της ανάπτυξης του Δήμου μας.

Συμπολίτη, συμπολίτισσα,

Ο Δήμος μας έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια συντριπτικές ήττες, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί όσο λίγοι Δήμοι της χώρας. Απωλέσαμε το Τ.Ε.Ι της πόλης μας, το Εφετείο, επίκειται η απώλεια του Νοσοκομείου μας, διαφαίνεται ήδη στο ορίζοντα το ξεπούλημα των Αλυκών μας, η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων μας. Οι Δημοτικές υπηρεσίες παροχής αγαθών καταρρέουν, η ύδρευση, η αποχέτευση, η καθαριότητα, οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, αποτελούν πια «πονοκέφαλο» για τη Δημοτική Αρχή, αλλά και για τους πολίτες.

Για όλα αυτά ευθύνονται οι εχθρικές για τον Δήμο μας αποφάσεις της κυβέρνησης, η αποσύνθεση που επέφερε ο νόμος «Καλλικράτης», η συρρίκνωση των πόρων προς τους Δήμους εξαιτίας του μνημονίου και της διακυβέρνησης που ασκεί η «Τρόικα» στη χώρα μας και φυσικά εμείς οι ίδιοι. Εμείς που διαχειριστήκαμε όλες τις παραπάνω προκλήσεις με λάθος τρόπο, εμείς που δεν αξιοποιήσαμε τα πλεονεκτήματά μας και που δεν πολεμήσαμε όπως θα έπρεπε για την προάσπιση των συμφερόντων του τόπου μας. Εμείς που παραχωρήσαμε σε λάθος ανθρώπους την ευθύνη να διαχειριστούν το μέλλον μας.

Όλα αυτά όμως μικρή σημασία έχουν αν ένας Δήμος αποφασίσει σύσσωμος να διεκδικήσει ό,τι δικαιωματικά του ανήκει.

Δηλώνουμε λοιπόν αντίθετοι με κάθε «Καλλικράτη», με κάθε μνημονιακή πολιτική που υποσκάπτει και υποβαθμίζει την ευημερία και το μέλλον μας, με κάθε άδικη κι ανήθικη κυβερνητική ενέργεια που κάνει τη ζωή μας χειρότερη αντί να την βελτιώνει.

Κι αν ακόμη δεν μπορούμε να καταργήσουμε τον «Καλλικράτη», ή να ξαποστείλουμε την Τρόικα απ’ τη πατρίδα μας, μπορούμε να εξουδετερώσουμε στην ουσία κάθε αρνητική συνέπεια αυτών, αρκεί με οδηγό τους άξονες που εκθέσαμε σε τούτη τη διακήρυξη, να συστρατευτούμε, 35.000 πολίτες και να εργαστούμε, να δημιουργήσουμε και να πολεμήσουμε ότι μας υποβιβάζει, ότι μας εξαθλιώνει, ότι κατατρώει το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Σ’ αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς.

Είστε όλοι απαραίτητοι.

Ας γίνει αυτή η διακήρυξη πρόσκληση για τη συμμετοχή όλων μας στη διαμόρφωση του Δήμου που ονειρευόμαστε. Ας γίνει χώρος προτάσεων, ιδεών, σκέψεων και οραμάτων. Αυτή η διακήρυξη δίδεται στους δημότες με την ελπίδα και την προσμονή να συμπληρωθεί και να αναδιαμορφωθεί από κείνους για τους οποίους προορίζεται.

Τους πολίτες του Δήμου μας.